Neviete si bez šálky dobrej kávy predstaviť svoj deň? Ak ste naozaj pravý kávičkár, viete, že aj príprava kávy je malým rituálom, ktorý k jej pitiu neodmysliteľne patrí. Nový zážitok, vôňa, atmosféra a chvíľka pre seba – to všetko pre vás varenie a pitie kávy môže byť. Ak chcete svoju kávovú rutinu posunúť ešte na vyššiu úroveň, čítajte ďalej!

Experimentujete, alebo ste klasik?
Najprv si zhrňme zaužívané metódy prípravy kávy. Určite ste sa už stretli s klasickou moka kanvicou, french pressom, espressom či prekvapkávanou kávou. Každý spôsob prípravy má svoje čaro a vyžaduje trochu iný prístup – napríklad moka kanvica sa najviac hodí pre tých, ktorí milujú silnejšiu a intenzívnu chuť, zatiaľ čo taký menej častý aeropress alebo chemex oslovia tých, ktorí radi experimentujú s chuťovým profilom.
V prípade, že sa neviete rozhodnúť, ktorá metóda a teda aj kávovar sa pre vás najviac hodia, odporúčame pozrieť si test kávovarov a rady pre jej prípravu. Na internete nájdete naozaj veľa porovnávacích článkov, recenzií aj tipov, a tie vám uľahčia výber správneho zariadenia, či už ide o jednoduché pákové kávovary alebo plnoautomatické stroje.
Základ všetkých základov – espresso
Hoci sme začali kávovarmi, bez kvalitnej kávy si kvalitnú prípravu a zážitok z chuti veľmi neužijete. Kupujte zrná z pražiarní, ktoré ručia za to, že majú čerstvo praženú kávu, prípadne si nájdite špecializované e-shopy. Kávové zrná by mali byť upražené najneskôr pred pár týždňami a pomlieť by ste si ich mali až tesne pred prípravou. Určite sa oplatí aj investícia do kvalitného ručného mlynčeka (v prípade, že neuvažujete o automatickom kávovare).
Poďme sa teda pozrieť na to najklasickejšie. Espresso, základný kameň mnohých kávových nápojov, či už ide o cappuccino, latte alebo macchiato. Táto koncentrovaná káva pripravená pod vysokým tlakom vyniká silnou arómou, bohatou chuťou a jemnou krémovou penou (cremou). Na jeho prípravu budete potrebovať buď pákový kávovar, alebo automatický stroj. Ide o jeden z najjednoduchších spôsobov prípravy kávy.
Plnú a výraznú chuť kávy si vychutnáte napríklad so spomínaným french pressom. V tomto prípade stačí nasypať hrubo mletú kávu do sklenenej nádoby, zaliať ju horúcou vodou, nechať lúhovať približne štyri minúty a potom iba stlačiť piest. Opäť ide o jednoduchý spôsob prípravy kávy, jedinou nevýhodou je potom trochu nepraktické zbavovanie sa kávovej usadeniny a umývanie french pressu. Je však ideálny aj na cesty. French press kanvice nájdete v rôznych veľkostiach a dizajnoch – pri nákupe vám určite pomôže aj zľava na portále https://www.kuponyzdarma.cz, alebo pozrite https://www.promokod.sk.
V lete stavte na cold brew
Medzi menej tradičné spôsoby prípravy kávy patrí cold brew. Ide o studenú kávu pripravovanú lúhovaním mletej kávy vo vode počas 12 až 24 hodín v chladničke. Výsledná káva je vďaka tomu jemnejšia, sladšia a s nižším obsahom kyselín, čo ju robí ideálnou na letné obdobie. K príprave cold brew nepotrebujete žiadne špeciálne vybavenie – postačí aj väčšia nádoba, kvalitná káva a trpezlivosť. Ak si chcete cold brew prípravu zjednodušiť, môžete si kúpiť špeciálne cold brew nádoby s filtrom.
Príprava kávy je rovnako dôležitá ako jej konzumácia. Starostlivé mletie, nalievanie vody, sledovanie extrakcie, to všetko vám môže vytvoriť chvíle pokoja a pohody. Investovať do svojho kávového kúta doma sa preto oplatí – či už ide o nový kávovar, ručný drip alebo hoci len sadu krásnych hrnčekov, ktoré vám spríjemnia každé ráno.