Prirodzená výživa

 

Pri každom prechode na inú stravu si musíme uvedomiť, že každý z nás je iný. Každému vyhovuje niečo iné,  máme rozdielny metabolizmus, rozdielnu stavbu tela, dedíme po predkoch rôzne stravovacie návyky, ale aj zlozvyky, máme rozdielnu prácu, a teda aj rozdielne fyzické a psychické zaťaženie a v neposlednom rade žijeme v rôznych klimatických podmienkach s rôznym stupňom znečistenia životného prostredia. Preto by si mal každý uvedomiť, že „know -how“ zdravia má vo svojich rukách s troškou vytrvalosti a trpezlivosti.

Napríklad sa nespoliehať na to, čo navaria v závodnej jedálni či na menu v reštaurácii, lebo ako konštatovali odborníci Úradu verejného zdravotníctva počas odborných workshopov pri príležitosti Medzinárodného dňa výživy v roku 2014: „Slováci sa stále stravujú nezdravo, čo sa prejavuje aj  v tom, že najvýznamnejšou hlavnou príčinou stratených rokov života (DALY) na Slovensku sú riziká súvisiace s nezdravou stravou. A podobne predmetom zdravotnej štúdie EÚ boli politiky školského stravovania v 28 členských štátov EÚ, Nórsku a Švajčiarsku a prekvapením bolo zistenie, že takmer každé tretie dieťa v Európe trpí nadváhou. To je výsledok neprirodzeného stravovania, na ktoré sme si zvykli vo vyspelých krajinách so silnou industrializáciou.  Predmetom štúdie boli politiky školského stravovania.

Prirodzená strava  je taká strava, ktorá vyhovuje danému obyvateľstvu v danom prostredí, prináša mu dostatok energie na prežitie a udržanie sa pri fyzickej a psychickej sile.

Pre niektoré skupiny ľudí je to strava, ktorá neprešla akoukoľvek tepelnou úpravou, ani inou úpravou, pri ktorej by mohlo dôjsť k zničeniu vitamínov, enzýmov, stopových prvkov a ostatných látok nevyhnutných pre zdravie. K takej strave patria všetky druhy ovocia a zeleniny, semien, orechov, divých rastlín, bylín, klíčkov atď., teda všetko to, čo stvoril Boh a príroda bez zásahu človeka.

Takouto stravou sa sýtia vitariáni a považujú sa za najzdravších ľudí na svete. Nie je to len nový druh diéty, ktorý časom zovšednie. Takúto stravu odporúčal už dávny starogrécky lekár Hippokrates, ktorý je dnes považovaný za najchýrnejšieho lekára všetkých čias a k nemu sa pridávali ďalší ako dr. Walker, Wandmaker, dr. Bragg, H. Diamond, V. Boutenko a mnoho ďalších odborníkov v oblasti výživy.

Ernst Gunter vo svojej knihe Prirodzená strava píše, že  surová strava je liečebným postupom, ktorý lieči a súčasne je aj pokrmom. Počas prechodu na surovú stravu už v priebehu  2-3 týždňov sa stratí pocit únavy a u obéznych dôjde k poklesu hmotnosti. Naproti tomu ľudia trpiaci podvýživou sa priblížia k ideálnej váhe. U fyzicky ťažko pracujúcich sa zvýši výkonnosť. Takáto strava vyhovuje zvyčajne ľuďom v teplejších oblastiach Zeme.

Ale pre aljašských Eskimákov prirodzenou výživou je lososie, tulenie, sobie surové mäso, veľrybí tuk a chaluhy. Pre austrálskych domorodcov je prirodzené jesť drobný jedlý hmyz, drobné plody, klokanie mäso. Obyvatelia Švajčiarska, ktorí žijú v osamelých drsných horských dedinkách sa už po storočia živia celozrnným ražným chlebom, veľkým množstvom smotany, malými dávkami mäsa a pijú surové kozie mlieko. Kaukazskí obyvatelia z horských dedín sa vyznačujú dlhovekosťou vďaka kefíru z nepasterizovaného mlieka. U spomenutých obyvateľov prevláda surová strava (či už ovocie a zelenina, surové mäso a kyslé mlieko), teda živá strava, ktorá neprešla tepelnou úpravou a neodmysliteľne majú aj dostatok pohybu.

Preto prirodzená výživa je taká, ktorá organizmus nevyčerpáva, ale ho sýti.

V prirodzenej výžive sa uprednostňujú  aj prírodné liečebné prostriedky (očisty, pôsty, bylinky, včelie produkty a iné)  pred chemicky vyrobenými liekmi, ktoré majú vedľajšie účinky.

Prirodzená strava robí zázraky!

Okrem stravy netreba zabúdať na túžbu žiť radostne a s optimistickým náhľadom na svet. Ako sv. Pavol píše v liste Rimanom “Veď Božie kráľovstvo nie je jedlo a nápoj, ale spravodlivosť, pokoj a radosť v Duchu Svätom.“ (Rim 14,17)

Prajem vám, aby ste našli ten svoj prirodzený spôsob stravovania a dúfam, že moje články vám k tomu pomôžu.

 

Betka

 

(Wiliam Wolcott. Metabolické typy, prevratný spôsob stravovania, 2000)
(Ernst Gunter. Prirodzená strava. 1971)
(Štatistiky, Ústav verejného zdravotníctva, 2014)

 

 

 

Prečo má žena jesť tuky aby bola zdravá?

Keď ide o zdravie, hormóny, a črevné baktérie majú oveľa väčší vplyv na zdravie , ako si mnohí ľudia uvedomujú. V skutočnosti, tieto dva faktory môžu poškodiť zdravie, aj keď všetko ostatné (strava, doplnky, atď.) je optimalizované. Naopak, ak si v tele upravíte...

Nezmeškajte sezónu medvedieho cesnaku

Jar prináša novú nádej, radosť, teplo a s nimi aj potrebu upratovať a meniť veci. Tak ako si upratujeme svoje príbytky, snažme sa poupratovať si aj svoje vnútro – dušu a telo. Pri prechádzkach po lese precíťme celým srdcom to, čo pre nás pripravil Stvoriteľ ako...

Ako si poradiť s jarnou únavou

Ako si poradiť s JARNOU ÚNAVOU ? Niekoľko tipov ako ju prekonať Hoci vás prvé jarné lúče hladia po tvári a prinášajú radosť, vy sa cítite vyčerpaná a unavená a neviete sa z toho tešiť. Nič vás nebaví, nič sa vám nechce, už ani smiať sa. Pravdepodobne sa ozýva jarná...

Čím PREKVAPIŤ deti na OLOVRANT

Olovrant by mal predstavovať asi 10 -15 % energetického príjmu. Mnoho mamičiek ako najvhodnejšej alternatíve na olovrant siahajú po jogurte, či po tvarohovom kréme. Ak sa rozhodnete pre jogurt dajte si záležať na jeho výbere a kvalite, hlavne pre malé deti nie sú...