Nezmeškajte sezónu medvedieho cesnaku

Nezmeškajte sezónu medvedieho cesnaku

Jar prináša novú nádej, radosť, teplo a s nimi aj potrebu upratovať a meniť veci. Tak ako si upratujeme svoje príbytky, snažme sa poupratovať si aj svoje vnútro – dušu a telo. Pri prechádzkach po lese precíťme celým srdcom to, čo pre nás pripravil Stvoriteľ ako dobrotivý dar. Buďme vďačné za dar rodiny, za mier v našej krajine, za maličkosti, ale aj za dary prírody, ktorá nám ponúka možnosti ako si odhlieniť a prečistiť organizmus.

Prvým pomocníkom je cesnak medvedí. Prináša nám zdravé, zaiste nezanedbateľné osvieženie. A predovšetkým je prvým poslom jari.

Kde ho nájdeme?

Jasnozelené, kopijovité, lesklé listy vyrastajú priamo z podlhovastej cibule vo vlhkých lesoch. Prvé listy sa objavujú koncom marca  až začiatkom apríla, v závislosti od počasia. Pozor, na zámenu s listami konvalinky. Ale cesnak svojou vôňou dá vedieť, že je cesnakom.

Účinky posla jari

Tým, že čistí krv, priaznivo pôsobí na všetky orgány: zlepšuje krvný obeh, povzbudzuje činnosť hormonálnych žliaz, pomáha pri ženských problémoch a výtokoch, zabraňuje kôrnateniu ciev a skleróze, znižuje krvný tlak, prečisťuje tráviaci systém, obličky, močové cesty, podporuje močenie, a hlavne ničí črevné parazity.

Ako ho využiť v kuchyni

Využite ho hlavne v surovej forme, či už na chlebík, v šalátoch, alebo vyskúšajte netradičné pesto na cestoviny, prípadne ako nátierku. Ak si ho chcete vychutnávať po celý rok, pokrájaný si naložte do olivového oleja a používajte tam, kde sa hodí cesnak. Alebo si z neho vyrobte extrakt. Naplňte fľašu listami medvedieho cesnaku. Potom k nemu pridajte čistý alkohol, najlepšie slivovicu. Takto to odložte na tmavé miesto na dva týždne a potom preceďte. Liek užívajte vnútorne, ako aj na vonkajšie použitie.

Nenechajte si ujsť sezónu medvedieho cesnaku, ako prírodného antibiotika, plného vitamínov a minerálov.

A so svojimi obľúbenými receptami  z cesnaku medvedieho sa môžete podeliť aj v mojom receptári.

Pesto z medvedieho cesnaku

1 viazanička cesnaku medvedieho, hrsť kešu orechov, 4 sušené paradajky, štipka soli, 2 lyžice olivového oleja.

Kešu oriešky namočíme na 4 hodiny, sušené paradajky aspoň na 30 minút. Potom zmixujeme s ostatnými surovinami.

Buď pesto premiešame s teplými cestovinami, alebo použijeme ako nátierku.

 

Betka

 

Zdroje:

Zdravie z božej lekárne, Mária Trebenová

 

1 komentár

  1. super, diky za info:)

    Odpovedaj

Odoslať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Môžete použiť tieto HTML značky a atribúty: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>